Legendárny koncert na víkend: Revolúcia s gitarou v ruke? RATM

Hľadáte úprimnú muziku? Rage Against The Machine vás zvalcujú energiou a kruto pravdivými textami

Páčil sa Vám koncert RATM na SWU?

Hľadáte úprimnú muziku? Rage Against The Machine vás zvalcujú energiou a kruto pravdivými textami.

Dnes už legendárna kapela Rage Against The Machine prepisovala hlavne históriu „politického rocku“. Skvelí muzikanti, drsný imidž ani veľká fanúšikovská základňa naštvaných Juhoameričanov v USA z nich však legendu nespravili. To, čím vo svete skutočne zarezonovali boli kontroverzné texty a konfliktná lifestylová diplomacia.

Kritika amerického sna, politických vojnových konfliktov, korporátneho ovplyvňovania a bankármi vytvoreného mamonárstva z RATM vytvorili modlu každého ľavičiara a pacifistu.   

Pre legendárny koncert na víkend sme vybrali vystúpenie na SUW v Sao Paule 2010. Hoci už kapela v zakladajúcom zložení hráva len výnimočne, na sile svojho odkazu nestratili nič. Prečo? Posúďte sami:

Rage Against the Machine, často skracovaná na RATM, je americká metalová skupina z Los Angeles. Skupina bola založená v roku 1991 spevákom Zackom de la Rochom, basgistaristom Timom Commerfordom, gitaristom Tomom Morellom a bubeníkom Bradom Wilkom. Skupina bola inšpirovaná heavy metalovými nástrojmi a hip-hopovými interpretmi ako Afrika Bambaataa, Public Enemy, Beastie Boys a holandskou skupinou Urban Dance Squad. Skupina je známa svojími ľavicovými revolučnými politickými názormi. Názov "Rage Against the Machine" (Hnev proti stroju) – strojom môže byť myslený systém (mašinéria). Tento názov použil Kent McClard vo svojom článku v časopise No Answers z roku 1989. Celosvetovo predala viac ako 15 miliónov nahrávok.

V roku 1992 vydala skupina rovnomenný album, ktorý sa stal komerčne úspešný a priviedol skupinu na koncert Lollapalooza 1993. V roku 2003 bol album zaradený na 368. miesto v zozname Rolling Stone's 500 Greatest Albums of All Time časopisu Rolling Stone. Svoj druhý štúdiový album Evil Empire vydala skupina až v roku 1996,. Bol nasledovaný albumom The Battle of Los Angeles v roku 1999. Ten sa umiestnil na 426. mieste v v tom istom zozname Rolling Stone. Takisto sa skupina umiestnila na 33. mieste v zozname 100 Greatest Artists of Hard Rock stanice VH1. Skupina tiež vo veľkej miesre ovplyvnila žáner nu metal, ktorý vznikol koncom 90. rokov.

--

Čítajte tiež:

Legendárny koncert na víkend: Poznáte žijúcu Nirvanu?

--

V roku 2000 vydali RATM album coververzií Renegades. V tom istom roku narástlo v skupine napätie a de la Rocha opustil skupinu, čo spôsobilo, že RATM ukončila svoju činnosť. De la Rocha začal sólovú kariéru a zvyšok skupiny sformoval skupinu Audioslave spolu s Chrisom Cornellom, bývalým frontmanom skupiny Soundgarden. Audioslave nahrala tri štúdiové albumy a v roku 2007 sa rozpadla. V tom istom roku oznámila skupina Rage Against the Machine comeback a prvýkrát po siedmych rokoch vystúpila na festivale Coachella Valley Music and Arts Festival. Až do roku 2011 skupina prevažne hrala na koncertoch a festivaloch po celom svete. Momentálne sa ale členovia venujú prevažne vlastným sólovým projektom. (wikipedia.org)

 

Vaše tipy na legendárne koncerty posielajte na marketing@biztweet.eu

Fotozdroj: wikimedia.org