Slováci menia názor. Pripúšťajú účasť na Dunaj Odra Labe

Niekoľkomiliardový projekt prepojení tokov riek Dunaj, Odra a Labe je podľa posledných informácií reálny aj pre Slovákov

Vláda Roberta Fica mení stratégiu vodohospodárskej výstavby. Zatiaľ čo donedávna ministerstvo dopravy a vláda hovorili hlavne českým návrhom na spoločné projekty nie, teraz rétoriku obracajú o 180 stupňov.

Príkladom môže byť projekt vodného koridoru Dunaj-Odra-Labe. Výstavba prepojenia vodných tokov Poľska, Česka a Slovenska s Rakúskom je hlavne cieľom českého prezidenta Miloša Zemana. Od Slovákov však dlho počúval iba pochybovačné reči o návratnosti nákladov. Až prišlo májové jednanie vlád vo Valticiach, kde Robert Fico potvrdil záujem Slovákov k projektu sa pripojiť. 

„Ministri dopravy ČR a SR sa na stretnutí venovali aj potenciálnemu prepojeniu riek Morava a Váh. Návrh českej strany na výstavbu tohto prepojenia je ešte len v počiatočných fázach. Česká strana pripravuje štúdiu uskutočniteľnosti vodného koridoru Dunaj-Odra-Labe. Na základe tejto štúdie, ktorej výsledky budú poskytnuté slovenskej aj poľskej strane, zaujme slovenská odborná obec stanovisko k ďalším fázam tohto projektu,“ konštatuje hovorca ministerstva dopravy Slovenskej republiky Martin Kóňa.  

--

Čítajte aj: 

Záhorie dostane prácu. Stovky ľudí zamestná nový prístav

Bratislavský prístav zmení tvár. Za európske peniaze

Bratislavské demonštrácie podnecujú zmenu zákona

AFP: Skrytá tvár ekonomického úspechu Slovenska v EÚ

Lacnejšie sa Slováci ešte nikdy nezapredali

Zbrojárska horúčka začala. Kto z nej vyťaží?

--

Hoci premiér hovoril o snahách aktívne sa do projektu pripojiť, ministerstvo dopravy je už realistickejšie a rétoriku smeruje zase na prozaické problémy – náklady a návratnosť. „Dôležitou otázkou bude aj financovanie tohto projektu, keďže očakávané náklady na vybudovanie vodnej cesty presahujú možnosti financovania z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra aj štátneho rozpočtu,“ potvrdzuje Kóňa.

O tom, či projekt, ktorý by priniesol tisícky pracovných miest hlavne v Českej republike prejde do fázy reálnej prípravy, alebo ostane v štádiu politických polemík, rozhodne podľa všetkého nová vláda.